Er du blitt en av de som bare tar i mot, og sjeldent gir tilbake?

Vi lever i et samfunn hvor vi får mye servert på sølvfat. Daglig deler eksperter hundrevis av innlegg med gode tips og råd som vi tar til oss og lærer av. Uten å betale en krone for det. De gjør det for markedsføring, for å vise hva de kan og håpe at noen vil investere noen kroner i å lære mer, eller ved å kjøpe en av tjenestene de har. Vi er ikke forpliktet til å gjøre noe som helst, og vi kan sitte å ta i mot det vi måtte ønske helt gratis, hver eneste dag. Og det gjør vi.  Men er det egentlig greit? 

Hvor flink er du til å gi noe verdifullt tilbake til de som gir noe verdifullt til deg? 

Det er lett å glemme all jobben som ligger bak.

Dette året har jeg virkelig måtte bli en av dem. En av dem som deler for å markedsføre. En av dem som opprettet onlinekurs og prøver å få inn inntekter på andre måter enn ved å jobbe i butikk eller ha en fast stilling et sted. Fordi jeg elsker å gi datingråd. Jeg elsker å bidra til at mennesker finner sin store kjærlighet. Og jeg vil bruke all tiden min på det.

Når jeg i Februar 2017 videreførte mitt matchmakingselskap til en annen person og så fikk sparken 1.5 måned senere måtte jeg tenke annerledes. Jeg måtte hive meg på bølgen og bli en som deler kunnskap ikke bare for å dele, men for å kunne leve av det. For meg var det en helt ny verden. En verden som gav meg innblikk i hvor mye jobb som ligger bak salget av et onlinekurs eller et event. Hvor mye jobb som må legges ned i helt andre ting enn selve eventet for at det skal bli solgt billetter.

Jeg sugde til meg all informasjon jeg kunne finne fra de som allerede var der ute, og som delte gratis av seg selv, for igjen få noen til å kjøpe. Og jeg kunne ikke betale noe. Jeg var blakk og mer enn det. Jeg hadde tapt alle pengene mine ved å starte Kongruent Matchmaking og ikke bare mine. Mamma sine også.

Det var ikke mer å hente, så jeg måtte gjøre som de fleste av oss gjør i dag. Ta til meg alt jeg kunne finne av gratis råd og snu ryggen til når salgsmailene begynte å komme.

Slik jeg vet at tusenvis gjør med mine mailer også.  Det er jo sånn vi gjør det. Og det er blitt ok å gjøre det sånn.  Men er det egentlig det? Er det egentlig greit å bare ta i mot og ikke gi noe igjen?

Gi det du kan, om det så bare er et takk!

Når jeg så hvor mye jobb som ligger bak hos de som deler mest, så ble jeg utrolig ydmyk og takknemlig. Jeg ble bevisst på å gi igjen noe, selv når jeg ikke hadde mulighet til å kjøpe noe av det de solgte. Jeg anbefaler, jeg deler linker, jeg tipser mennesker jeg møter om ting jeg har lært som de kanskje kan ha nytte av. Det å kunne bidra noe, selv om det ikke er i kroner og øre, gir meg en god samvittighet selv om jeg gjerne skulle ha gitt dem en god lønn for jobben de gjør også.

Jeg tror vi glemmer at disse inspirasjonskildene vi henter inspirasjon fra ofte ikke har en arbeidsgiver som betaler dem hver måned. De har ikke annonse inntekter som gjør at de får betalt for alle bloggposter eller tiden de bruker på å dele informasjon.

For noen uker siden fikk jeg en mail fra en av de som har fulgt meg lengst av alle, og han var så takknemlig for noe jeg hadde gjort at han ville vipse meg noen kroner. Jeg ble helt satt ut av takknemlighet, fordi der og da kom de kronene utrolig godt med.

Og det fikk meg til å tenke på hvor mye slike ting betyr for de som jobber som meg. Alle de andre der ute som vi ser postene til hver eneste dag. De som deler og inspirerer og som kanskje får frem smilet på en litt dårlig dag fordi de påminner oss om noe.

Bare det å få en takk, er så ekstremt verdifullt for meg. Det å få høre at jeg ved å dele det jeg har delt har bidratt til et resultat hos en av mine følgere. Det motiverer meg til å fortsette å bruke all min tid på å hjelpe andre, selv om jeg ikke får betalt en krone for det. Og slik er det nok for alle andre som jobber slik også.

En annerledes julekalender. Er du med?

La oss gjøre denne førjulstiden ekstra hyggelig for inspirasjonskildene våre. Hver eneste dag i desember så sender du takk til en av de som inspirerer deg, ved å dele litt informasjon om dem, og hvorfor de inspirerer deg på Facebook. Og utfordre andre til å gjøre det samme. Det betyr at du vil kunne gi tilbake til 24 mennesker i løpet av desember og dermed få gitt litt tilbake av alt det du har fått i året som har vært.

Og så håper jeg at vi går inn i 2018 ved å huske på den verdien vi får av å være på nettet, og viktigheten med å si takk og gi noe tilbake.

Ane

 

6 Comments

  1. Da vil jeg benytte anledningen til å takke deg Ane for alt du så raust deler av din kunnskap hver dag 🙂 Sjelden har jeg sett noen skrive så mye klokt innen de tema du velger å skrive om. Jeg er imponert! Fortsett å spre din kunnskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *