Slik lurer komfortsonen din deg, til å sabotere for deg selv.

De fleste av oss har hørt at magefølelsen er viktig å følge. Vi må lytte til den kriblende følelsen som kommer enten som et signal om fare, eller et signal om lykke. Samtidig er det utrolig vanskelig å forstå hva som er hva og når magefølelsen har en storsøster som heter konfortsone som egentlig bestemmer over oss, så blir dette veldig vanskelig. Daglig lures vi til å tro at vi gjør det som er best for oss, fordi storesøster har bestemt seg for hva som føles best for henne. Vi tror at robotisering er nåtidens største fiende, men jeg skal forklare deg hvorfor komfortsonen er. Og hvordan du muligens saboterer for deg selv, ved å gjøre noe du tror er best for deg. 

Vi vet det ikke, men ved å lytte til komfortsonen, blir vi værende i en livssituasjon vi prøver alt mulig for å komme oss vekk fra. Det nytter ikke med lykkepiller, facebook likes, shopping eller terapi. Det eneste som hjelper er å ikke lytte til komfortsonen og skape de endringene i deg selv og livet ditt som er nødvendig for at du skal få det bedre.

Komfortsonen. Nåtidens største fiende.

Mange tenker at robotisering er nåtidens største fiende. Men sannheten er at robotisering er en av nåtidens nyttigste løsninger og noe vi kan lære av, mens komfortsonen vår, det er vår ekte fiende.

Vi lever i et samfunn som gir oss ufattelig mange muligheter. Så mange muligheter at vi blir stresset fordi valgene vi kan ta blir så mange at vi ikke klarer å velge. Vi ser det hele tiden når vi skal finne ut hvordan vi ønsker å leve livet og hva slags mennesker vi ønsker å leve sammen med. Single sliter med å velge en kjæreste fordi de hele tiden frykter at de vil gå glipp av noe bedre. Noe som føles godt, er ikke lenger godt nok. Det skal føles eksepsjonelt bra før vi velger å slå oss til ro med det.

Så hvorfor er komfortsonen vår største fiende?

Komforsonen tar sitt utgangspunkt i hva du kjenner deg mest igjen i. Det betyr at hvis du har vært i dårlige relasjonen over mange år, så er det dårlige relasjoner som er din komfortsone. Når du da treffer en person som behandler deg godt begynner konfortsonen å se etter røde lamper og skape dårlige magefølelser med feil utgangspunkt. Konfortsonen din ønsker å ha de følelsene som den er vant med, ikke noe nytt og uvitende om hvordan blir.

Vi liker det som er trygt og godt, og forveksler ofte dette med det som er gjenkjennelig. Det som er gjenkjennelig kan like gjerne være utrygt og farlig, men vi velger det, fordi det føles så kjent og dermed også trygt. Vi forveksler altså trygt med noe som vi allerede vet hvordan er, kontra den følelsen trygghet egentlig skal gi oss.

Det handler om å forstå at det som vi vet hvordan er, ikke nødvendigvis er bra for oss, og at vi må ut av den komfortsonen for å få noe som er bedre. Når vi forstår dette og slutter å la «storesøster» styre våre automatiske reaksjonsmønstre på bakgrunn av hva hun vil, så vil man bli mer modig til å tre ut av komfortsonen slik den er, og skape en ny og bedre komfortsone.

Hva vi kan lære av robotiseringen og automatiseringen.

Det er ikke bare bare å gå ut fra det vi er vant med å ha, til å gå til noe vi ikke vet hvordan vil bli. Vi blir med automatikk trukket mot det vi kjenner igjen. På samme måte som vi med automatikk reagerer på en viss måte, fordi vi har opplevelser og erfaringer som gir oss et satt tankemønster.

Vi snakker mye om frykt for robotisering, men vi har ikke forstått at vi er som roboter vi også. Vi programmerer oss selv hele tiden, eller vi velger å ikke utnytte det faktum at vi kan programmere oss selv. Ved å se på hvordan vi utvikler smarte roboter kan vi også forstå hvordan vi kan videreutvikle oss selv. Hvilke data vi bør implementere i oss selv for å kunne reagere på en annen måte med automatikk.

I 15 år har jeg forsket på våre automatiske reaksjonsmønstre. Jeg har prøvd å finne løsningen på hva det er som gjør at vi reagerer så forskjellig med automatikk når vi ofte har det samme utgangspunktet. Vi kommer fra de samme landene, vi kommer fra den samme kulturforståelsen, vi har samme sosio-økonomiske bakgrunn osv. Er det noe som ligger latent i oss, i vår personlighet som ikke er programert inn i oss?  Etter å ha studert barn som blir født og deres 5 første leveår med forskjellig utgangspunkt så ja, det tror jeg. Jeg tror at vi er født med en viss personlighet som vi programmerer om etterhvert som vi vokser til.

Vi mater oss selv med data, på samme måte som vi nå mater data inn i robotene. Forskjellen er at når vi mater robotene så bestemmer vi hva de skal kunne og hvordan de skal reagere. Vi har tenkt godt gjennom hvilken informasjon vi ønsker å gi robotene slik at vi vet hvordan de vil reagere og tenke med automatikk. Hvorfor gjør vi ikke dette med oss selv? Hvorfor setter vi oss ikke ned og tenker på hvem vi er og hvem vi ønsker å være?

Jeg gjorde det for 10 år siden, og har matet meg selv siden. Hver eneste uke tar jeg en gjennomgang av hvem jeg er og hvordan jeg tenker med automatikk og ser om det er noe som må justeres. Jeg finner problemet og mater meg selv med løsningen. Hvorfor gjør ikke flere det samme som meg?

Pga komfortsonen. Frykten for at det ukjente skal være verre enn det kjente. Jo verre vi har det med oss selv jo mer frykt har vi for at det skal bli enda verre. Det hjelper ikke å rope til gud, universet eller naboen. Det eneste som hjelper er å snakke pent til seg selv og være ærlig med seg selv – og ha tillit. Tillit til at det ukjente vil bli noe kjent og trygt når man lar seg selv bli kjent med det.

Jeg utfordrer alle som leser denne bloggposten om å ha en evaluering av seg selv.  Hvordan reagerer du med automatikk når du opplever noe som du ikke liker? Hvordan blir situasjonen pga din automatiske reaksjonsmåte? Hvis du hadde reagert på en annen måte ville da situasjonen blitt annerledes? Har disse opplevelsene såpass stor betydning for ditt liv at det er noe du bør ta tak i?

Se på deg selv som en robot du kan bestemme over, og forstå at komfortsonen din ikke er noe satt, som du må forholde deg til. Du bestemmer ikke hva som skal være din komfortsone, men du bestemmer utviklingen av den, ved å velge hvordan du skal ha det i livet ditt og hva du ønsker å føle.

Hvis du kunne vært hvem som helst, hvem ville du da vært? Og når du forstår at du kan bli den personen, vil du da mate deg selv med det du trenger for å bli sånn?

God helg! <3

 

2 Comments

  1. Hei Ane!
    Skulle ynskje eg hadde hatt råd til den minste datingpakka di,men det ser dårleg ut.
    Men kor mykje kostar den minste pakka då?
    Eg skulle og ynsje at eg hadde funne ei til jul,men då må eg få eit godt tilbod frå deg som eg kan ta meg rå til og betale.

    1. Prisen for å benytte deg av meg er 5000,- for rådgivning og 30.000 for matchmaking. Men mange får god hjelp bare ved å følge meg, se videoene mine og lese bloggpostene mine, og det er jo helt gratis! 🙂 Anbefaler også å registrere deg på http://www.matchme.no som også er gratis. Der kan du bli matchet av matchmakere uten at du må betale for det 🙂 De har egne pakker med forskjellige priser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *